Marjut Hurtig – Suomelan Superwoman

Marjut Hurtig (68) kerro meille suomalaisille mitä teet täällä Espanjassa?

M.H -Ensinnäkin olen eläkkeellä oleva opettaja ja vuodesta 2006 olen ollut mukana Asociación Finlandesa Suomelan hallituksessa tiedottajana, Suomelan Sanomien toimittajana ja ns.joka paikan höylänä.

Mitä Suomela tarjoaa suomalasille Espanjassa?

M.H -Suomela tarjoaa hyviä harrastuksia, mukavaa tekemistä, yhteisöllisyyttä ja ystäviä.¨  (linkki Suomelan työharjoittelijan Maarit Erkkilän kirjoittamaan hyödylliseen artikkeliin tästä.)

Miten päädyit Espanjaan?

M.H -Halvaannuin jo työelämän aikana selkäleikkauksessa, minkä jälkeen tarjottiin sairaseläkettä, mutta halusin jatkaa töissä vanhuuseläkkeeseen saakka. Opettajat pääsivät kuusikymppisinä eläkkeelle. Tulin Espanjaan saman tien, koska edellisenä talvena olin vähällä jäädä katolta ryöppyävän lumen alle ja sen lisäksi kärsin Etelä-Suomen talven liukkaudesta ja pimeydestä.

Olin lomaillut täällä moneen otteeseen, myös Costa Blancalla, mutta Aurinkorannikko vei voiton. Olin ihastunut täkäläiseen ilmastoon, kauniisiin maisemiin, ystävällisiin ihmisiin, hyvään ruokaan ja elämän rentouteen. Ajattelin myös, että kun Espanja on samalla mantereella, tänne voi tulla myös autolla. Ensimmäisenä syksynä ajoinkin Suomesta Espanjaan ja vielä keväällä huristelin takaisin, mutta seuraavana syksynä tulin lentäen ja ostin täältä pienen näppärän auton. Neljä ja puoli päivää ratissa kontra neljä ja puoli tuntia lentokoneessa, ja tuleehan matkan hintakin lentäen halvemmaksi!

Kerroppa sitten onko Espanjassa jotain huonoa? 

M.H -Toki Espanjassa välillä ottaa päähän, kun mikään ei toimi. Rakennukset ovat komeita ja koreita hienoine puitteineen, mutta käytännöllisyys ja toimivuus ovat ”sitä sun tätä”. Suunnittelussa panostetaan näyttävyyteen, mutta ainakin vanhoissa espanjalaistaloissa on monia kummallisuuksia suomalaisiin verrattuna. Talvella asunnot ovat kylmiä ja kosteita, homettakin on. Pitkiä käytäviä harrastetaan, ja tilat ovat ahtaita ja epäkäytännöllisiä. Kylpyhuoneeseen rakennetaan yhä amme ja bidé. Ikkunoitten peseminen on hankalaa kun ne eivät aukea sisälle. Ovikin aukeaa usein väärään suuntaan jne. Virastojen byrokratia ja asioitten hankala ja hidas hoitaminen kummastuttavat myös.

Hyvin moni Espanjan suomalainen on samaa mieltä kanssasi, mutta huonot asiat taitaa meillä jäädä hyvien varjoon. Mitä toisit Suomesta tänne?

M.H -Suomesta ei ole pakko tuoda mitään, kaikkea saa täältä. Ruisleipää, silliä, salmiakkia, pakastettuja mustikoita, jopa mämmiä pääsiäisenä on tarjolla. Jos voisin, ottaisin asioiden sujuvuutta, tehokkuutta ja toimivuutta mukaan tänne tullessani.

Sitten Suomeen veisit? 

M.H -Täältä Suomeen veisin välittömyyttä, huolettomuutta, iloisuutta, ystävällisyyttä, lämpöä ja aurinkoa. Ruokaa tai muuta hyödykettä ei nykyisin tarvitse roudata.

Jos suomalaiset ystävämme tarvitsevat lisätietoa esimerkiksi Suomelan suhteen, voiko sinuun ottaa yhteyttä? 

M.H -Ilman muuta! S-postiosoitteeni on marjut.hurtig@gmail.com ja Facebookistakin minut löytää ihan omalla nimelläni. Suomelasta lisää tietoa saat tästä.

No hay comentarios

Dejar respuesta