Espanjassa terveys kaupattavana?

Tässä suomennettu juttu Espanjalaisen toimittajan Jordi Évolen kohua nostavasta tv-reportaasista nimeltään Salvados, jossa ohjelman aiheen nimenä on ylilääkitetyt eli sobremedicados. Jos sinulla on sujuva espanjankielen taito tämä reportaasi ei tule tuottamaan hankaluuksia ja tulet ymmartämään Jordin ironisen tyylin haastatella vieraitaan. Tässä parhaimmat pätkät tästä melkein tunnin kestävästä ohjelmasta. Jordi on myös tehnyt Suomeen liittyvän ohjelman nimeltään Cuestion de Educación, jossa vertailtiin Espanjan peruskoulutusta Suomen koulutussysteemiin.

Olemmeko ylilääkitettyjä?

Jordi puhuu asioista, joista harvat uskaltavat puhua Espanjassa ja tuo päivänvaloon Espanjan valtion parhaiten kätketyimmät salaisuudet. Tässä ohjelmassa hänen vieraitaan mm. Catalonian Farmakologi instituutin johtaja Joan-Ramon Laport ja maailman terveysjärjestön jäsen, joka aiemmin toimi johtajana WHO:ssa ja vakuuttaa, että monia sairauksia on keksitty yksinomaan lääkkeiden kauppaamiseen sekä perhelääkäri, joka tunnustaa määräävänsä tarpeettomia lääkkeitä ja vielä kaiken päälliseksi ex-lääkekauppajan, joka selittää strategiat, joita käytetään lääkärin ylipuhumiseen, jotta tämä määräisi ko. lääkettä…

Faktaa vai fictiota?

Lääkkeet ovat maailman kolmanneksi suurin talous-sektori.
Espanja 2011 maailman eniten lääkkeitä kuluttava maa.
Espanja 2014 maailman toiseksi eniten lääkkeitä kuluttava maa.

Enrique Gavilán, Espanjan julkisen terveydenhuollon perhelääkäri vastaa Jordin kysymyksiin seuraavasti:

Viimeisten tutkimuksien mukaan espanjalaisia varoitetaan ylilääkityksestä, huomaatko tämän vastaanotollasi?

– Kyllä, huomaan kuinka sairaudet, jotka ennen hoidettiin kotona kaikessa rauhassa on nyt lääkäriasioita. Pienemmästäkin vaivasta mennään lääkärin vastaanotolle.
Potilaat tulevat hakemaan reseptilääkkeitä ja suuttuvat todella jos en respetiä anna.

Kirjoitatko reseptejä siis ihan vaan ihmisten mieleniloksi?

– Kyllä, joka päivä. Se on helpointa ja näin vältämme hankaluuksia. Puhun aiheesta, koska on kyse tärkeästä asiasta. Vastaanotolla on aina kova kiire ja jonoa, tälläisinä päivinä lääkärin on helpointa ottaa reseptivihko käteen ja näin päästä nopeasti eroon potilaasta.

Mikä saa sinut valitsemaan kahden lääkkeen välillä, joilla on täysin sama pääaine?

– Lääkkeiden kauppaajat, jotka tulevat aamupäivällä aikaisin vastaanotolle tarjoamaan lääkkeitensä reseptivihkoja lahjojen, rahan ja matkojen kera. Heidän työnsä on vaakuuttaa minulle, että tarjoamansa lääke on mahtava ja terveysriskit/haittavaikutukset ovat melkein olemattomat.

Oletko joskus ottanut vastaan näitä lahjoja ja matkoja?

– Kyllä, hyvin monesti ja jopa matkoja. Viimeksi matkustin Prahaan ilmaiseksi tämän lääkefirman konferenssiin, jossa he sitten vaakuuttavat lääkkeillään kahden tunnin ajan ja loput kolme päivää matkasta on sitten suunniteltu lääkäreiden iloksi ja vapaa-ajaksi.

Onko totta, että monesti on lääkkeet keksitty, mutta ei sairautta?

– Kyllä, koko ajan enemmän ja enemmän. Epäonnistuminen on yksi tämän hetkisistä uusista sairauksista johon on jo lääkitys. Epäonnistuminen koulussa, elämässä, suhteissa, seksissä… kaikkeen näihin on tapauksiin on psikotrooppinen amfetamiini-pohjainen lääkitys. Näitä syö esim.pienet lapset, joilla menee koulussa huonosti tai ovat ylienergisiä. Lääkelaboratoriossa on ylimäärästä lääkettä joten on keksittävä sairauksia. Näin tämä menee…

– Enrique Gavilán, Espanjan julkisen terveydenhuollon perhelääkäri

No hay comentarios

Dejar respuesta