Wild Med – elokuva Espanjasta

¨Vain me voimme vaikuttaa Wild Medin tulevaisuuteen.¨

0
507

Wild Med – elokuva Espanjasta

Wild Med, useita palkintoja voittanut luontaiselokuva, joka kertoo Välimeren viimeisen suurmetsän elämästä ja sen katoamisesta Espanjassa.

wild-med–elokuva-espanjasta

Kyseessä on Espanjalaisen biologin, elokuva-ohjaajan ja tuottajan Arturo Menorin luontaiselokuva. joka saa monet meistä herkäksi. Elokuva, joka sai ensi-iltansa Vaasan luontaiselokuvien festiivaleilla ja on tähän mennessä voittanut useita elokuva-palkintoja ympäri maailmaa.

A.M -Wild Med, se on se nimi, jonka halusin antaa Sierra Morenalle. Tämä on pinta-alaltaan yli miljoonan hektaarin kokoinen vuoristoalue Espanjassa, joka yhdistää Andalucian ja Castilla la Manchan. Ainut suurmetsä Välimeren alueella, jossa elävät sulassa sovussa iberian ilvekset, sudet ja kotka imperial. Tämän metsän puut ovat kuolemaisillaan ja jos jatkamme sen tuhoamista 150 vuoden sisällä tätä metsää ei enään ole. Asian eteen on tehtävä, elokuvani on suora avunhuuto.

Mikä on isoin huolenaiheesi?

A.M -Exoottiset eläin -ja kasvilajit Espanjassa. Espanjaan tuodaan päivittäin exoottisia kasvilajeja ympäri maailmaa. Nämä kasvit luovat oman ekosysteeminsä, joka monessa tapauksessa tuhoaa paikallisen alkuperäislajin levinneisyyttä. Kyseessä on maailmanlaajuinen ongelma. Exoottisten lajien maahantuonti pitäisi olla laillisesti valvottua ja näin ei ole, ainakaan Espanjassa.

Elokuvasi tulee ensi-iltaan Suomessa Vaasan luontaiselokuvafestivaaleilla, mikä on sinulle onnistunut ensi-ilta?

A.M -Wild Med on hyvin huolellisesti kuvattu elokuva. Minun henkilökohtainen projektini. Vietin kuukausia ja vuosia tämän materiaalin eteen. Halusin tehdä sen parhaimmilla äänillä ja kuvilla. Wild Med ansaitsee tulla esitetyksi elokuvissa ja olen todella tyytyväinen, että ensimmäinen elokuvani pääsee kankaille. Kun olen elokuvissa tykkään katsella ihmisten tunteiden vaihtelua ja heidän ilmeitään, sitä säihkettä, joka heillä on kasvoillaan kun näkevät jotain mistä oikeasti pitävät. Odotan hulluna ensi-iltaa.

Arturo olet varsinainen luonnonlapsi, kasvoit luonnon keskellä Espanjassa, mitä haluat nähdä Suomessa ollessasi?

A.M -Espanjassa tunnemme Suomen nimeltlä El pais de mas de mil lagos eli yli tuhannen järven maa. Haluan nähdä järviä, lapin alueen poroineen sekä Kolin kansallispuiston

Onko elokuvassa kylmiä väreitä-kohtauksia?

A.M -Iberian linssin, suden ja kotkan kuvaukset antavat kylmiä väreitä. Haluan, että ihmiset ymmärtävät, että olemme ainut suora vaikuttava tekijä Sierra Morenan pelastamiseksi. Bravo härän kasvatus tällä alueella on yksi tärkeimmistä elinkeinoista. Se on upea eläin, joka sopeutuu mainiosti ekosysteemiimme ja nämä kasvavat vapaina vuorien niityillä. Kuvasin myös heidän keskenäiset reviiritaistelut. Yksi elokuvan vaikeimmista kohdista oli pöllöjen kuvaus. Meillä meni viikkoja videon tekemiseen, mutta lopputulos on mahtava.

Oikeasti se, että saan näyttää, että Sierra Morenan paratiisimetsä on kuivumassa ja se voi kadota ainaisiksi on minusta kaikista eniten kylmiä väreitä aiheuttava juttu tässä projekstissa.

Arturo kertoisitko mikä on se syy miksi välimeren ainut suurmetsä on katoamassa?

A.M -Ilmastotieteenlaitoksen mukaan, joka vuosi Espanjassa sataa vähemmän. Kuivuus tuo mukanaan sairauksia ja tuhoaa monia kasvilajeja. Ihmiset ovat tuoneet Uudesta Zeelannista kotoisin olevan sienen nimeltä Fitoftora, joka aiheuttaa puun juurien mätänemisen. Sairaat puut pitäisi kaataa, jotta se ei leviäisi ja maata pitäisi samalla rehevöittää. Sierra Morenan tasapainoa keikuttaa myös maatilojen kesytetyt sekä villit eläimet, kuten siat, lampaat, kauriit, lehmät ja vuohet, jotka ovat kaikki kasvissyöjiä ja tuhoavat metsää kovalla vauhdilla. Iberian siat syövät vain tammenterhoja ja jos nämä puut katoavat hyvin todennäköisesti myös iberian siatkin.

Wild Med elokuva on tehty sinun säästöilläsi ja pienillä lahjoituksilla sekä yhteistöillä. Kuinka on mahdollista, että et ole saanut tukea isoimmilta tahoilta?

A.M -Sitä minäkin kysyn… (Nauraa). Täällä ei valitettavasti asia ole kiinnostanut poliitikkojamme. He eivät ymmärrä elokuvan tärkeyttä. Luontaiselokuvat, kuten Felix Rodrigues de la Fuenten ohjaama ¨El Hombre y la Tierra¨ on yksi parhaimmista esimerkeistä, kuinka kokonaisen kansan tapa ajatella ja nähdä luonto voi muuttua. Luontaiselokuvat ovat tärkeä työkalu. Jos saamme turistit innostumaan ja kiinnostumaan elokuvassa näkyvistä paikoista niin yleensä alueita aletaan suojelemaan ja paikalliset saavat turisteista myös toimeentulonsa.

Miten me suomalaiset voimme auttaa sinua elokuvasi suhteen?

A.M -No onneksi elokuva on jo valmis. Tästä lähtien tärkeintä saada se näkyville niin monelle ihmiselle kun vaan voi. 

Suuret kiitokset Vaasan luontaiselokuvien festivaalille, he luottivat meihin ja antoivat meille mahdollisuuden maailmanlaajuiseen näkyvyyteen. Olen varma, että tulette pitämään näkemästänne. Vain me voimme vaikuttaa Wild Medin tulevaisuuteen.

 

Kirjoittaja Nina Celikel

No hay comentarios

Dejar respuesta